Powerhouse Telemark

Foto: R8 Property

Norge er på vei fra særstilling til omstilling. Vi trenger å fornye både offentlig sektor og næringslivet vårt. Omstillingene vi står overfor krever at vi fornyer eksisterende næringsliv, og etablerer nytt.

– Vi har tatt et strategivalg, erklærer Tommy Thovsland, utviklingsdirektør for R8 Property og konserndirektør hos R8 Group, og poengterer samtidig at det er kundene som gjør dette mulig.
– Bygg står for 40 prosent av verdens energiforbruk. Vi vil gi tilbake til samfunnet og leietakerne. Men klart det har vært avgjørende at vi kan finne økonomi i det.

Thovsland mener det er viktig å fokusere på byggets totale CO2-fotavtrykk, ikke bare energieffektivitet.
– Det er ikke noe enkelt bygg, men vi kommer til å fortsette i den ånden.
Mange tvilte på at det kunne gjøres i Porsgrunn, men de fikk tillit fra kommunen. Tanken er at bygg med slike ambisjoner kan ha positiv effekt. Støtten fra ENOVA på 12,5 millioner har også hatt stor betydning.
Til tross for en høy kostnadsramme ble mesteparten av lokalene leid ut ganske raskt, og med noe lengre kontraktsperioder. I all hovedsak er det 8358 kvadratmeter store bygget fullt, bortsett fra to lokaler som ikke er signert ennå.

Første BREEAM bygg i Telemark
Bygget skal stå ferdig og overtas 1. juni 2020. Byggingen har allerede nådd 11. etasje, som er toppetasjen.
– Det er første BREEAM-bygget i Telemark. Det er vi stolte av, sier Thovsland.

For å oppnå BREEAM Excellent måtte de blant annet dokumentere at materialene er avgassfri.
– Det har vært ekstremt materialfokus. Det skal være kortreist, forklarer han, for frakten og bundet energi i materialene tas med i miljøregnskapet.
– Energieffektivitet og bærekraft er viktig i bunn. Men jeg tror personlig at arkitekturen også er viktig og avgjørende for å få solgt, sier han om det arkitektonisk spektakulære bygget som er tegnet av Snøhetta.
For å lage plusshus har følgende vært viktig: 1) optimal bygningskropp, 2) effektiv teknisk installasjon, 3) lavt termisk energibehov, 4) lavt elektrisk energibehov og 5) lokal fornybar el-produksjon.

«The nitty gritty»
Noe av det mest krevende har hatt med elektrisk og termisk energibehov å gjøre. Her kommer det elektriske fra solceller, det termiske fra energibrønner i bakken.

Det vanskeligste har vært å produsere nok strøm gjennom solcellene. For å oppnå maksimum energiproduksjon måtte taket vendes mot sør og tiltes opp mot 30 grader. At solceller er litt mer effektive i kaldere klima, kan også hjelpe litt.

Belysning er en betydelig energikonsument, så smart belysning og LED er viktig. Effektive varmepumper som henter energi fra bakken er også avgjørende.

Prosjektet drar nytte av lærdom fra Powerhouse Brattørkaia og Kjørbo, blant annet i å føre energiregnskap. Og vifter i ventilasjonsanlegg trekker mye strøm. Større kanalføringer, større rør, tillater lavere hastighet på viftene, som drastisk reduserer energiforbruket.

I samarbeid med Skanska har de selv utarbeidet et nytt klimatiseringsprinsipp, «Low Ex». Alle gulvene har vannrør. Når sola skinner inn på gulvpartier med eksponert betong, overføres varmen til vannrørene og transporteres til energibrønnene. Dette gir behagelig inneklima og energieffektivitet.

Tommy Thovsland. Foto: Max Emanuelson

Attraktivt leieprosjekt
– Vi har nå god oversikt over byggeprosessen og jobber nå med de siste avklaringene knyttet til hvor smart dette bygget skal bli, forteller Thovsland.

Bygget må styres optimalt både med tanke på energieffektivitet og behagelig bruk.
– Vi må velge hvor på skalaen vi skal legge oss. Vi må gå ganske langt for å få optimalt energieffektivitet på dette bygget, tror han.
– Pluss vi skal planlegge åpningsarrangementet.
– Dette har vært det mest attraktive leieprosjektet vi har hatt, fastslår Thovsland, og forteller om pågang fra selskaper som vil inn i et bærekraftig bygg.
– De peker rett og slett på rekrutteringseffekten av denne typen bygg.
– Dette her er lønnsomt. Vi ønsker å inspirere andre til å gå så langt som å tørre å bygge et Powerhouse.

Thovsland ser en økende trend i etterspørsel, foreløpig fra det private næringsliv, og oppfordrer det offentlige til å komme etter.
– De sitter på enorm innkjøpskraft. Jeg tror det kan gjøre stor forskjell.

Gunn Iren Kleppe

Ingen kommentarer

Legg igjen et svar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.